Kako obaviti saomopregled dojki?

10:11


Drage moje, kako je mjesec borbe protiv raka dojke prošao, odlučila sam ovim postom, osobno, skrenuti pažnju na važnost pregleda dojke.
Dobila sam PR mail od AVONa kako je zatvorio RUŽIČASTI MJESEC te me je to potaknulo da i ja napišem ovaj post.
Prije nego napišem kako je Avon podržao udrugu '' SVE za NJU '' želim napisati nešto upravo o toj ružnoj bolesti. Naravno, tekst je skinut s interneta, i možete ga pronaći na dolje navedenim linkovima, ali želim da on također stoji i na mome blogu.

'' U rizičnu skupinu spadaju žene koje su se već liječile od raka dojke, čije su majka, kćer ili baka bile liječene. Također u ovu skupinu žena spadaju one koje su prvi puta rodile nakon tridesete godine života. Prema zadnjim podacima u svijetu je zabilježeno nešto manje od 1.700.000 novih slučajeva raka dojke kod žena, stoga je samopregled dojki neophodan za zaštitu zdravlja.
Već od mladosti bi svaka žena trebala započeti sa samopregledima i nastaviti se pregledavati kroz život, a stručnjaci kažu kako bi ga bilo dobro napraviti barem jednom mjesečno. Bit samopregleda je zapamtiti strukturu svoje dojke jer je na taj način lakše primijetiti bilo kakve promijene poput pojave kvržice, promijene veličine dojke ili iscjetka iz bradavice.  '' *


'' Dojke su organ građen od žljezdanih struktura i jako su ovisne o hormonalnom statusu, što znači da su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije. Takozvane kvržice se isto tako mijenjaju ovisno o hormonalnom statusu. Zato se preporučuje da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, u fazi kada su dojke opuštene. Bitno je znati da svaka žena kod pipanja najbolje osjeća svoju dojku i može najbolje osjetiti i prepoznati promjene. Upornim pipanjem svaka žena može upoznati sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu. Iako većina novih promjena, srećom, nije karcinom nego najčešće cista ili drugi oblici mastopatije, svaka novootkrivena promjena zahtijeva daljnju specijalističku obradu (UZV, mamografija, citopunkcija...).'' **

Na slici* je prikazano kako možete obaviti ' samopregled ' dojki:


''Upute za samopregled

Inspekcija

Svaku dojku treba dobro pogledati, ogledalo tu odlično pomaže, treba obratiti pozornost na izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju obiju ruku, posebno pomičnost i izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna je ruka podignuta iznad glave, a lijevom, koja je postavljena iznad bradavice da ne zaklonimo kožu od pogleda, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i pratimo hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena, postoji li nešto što povlači ili gura dojku ili kožu i napinje li se kože preko nečega. Istu radnju zatim ponovimo s lijevom dojkom.


Palpacija

Drugi je dio samopregleda, pipanje dojki. Najbolje je dojke pipati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Najbolje je spojiti prste kako bi povećali površinu pipanja i izbjegli mogućnost da male kvržice pobjegnu pred raširenim prstima. Najbolje je ovo raditi dok su dojke mokre, u kadi s nekim gelom za tuširanje ili izvan kade namazati ih nekim mlijekom ili uljem za tijelo. Svaki dio dojke treba precizno i temeljito opipati, zatim cijelu dojku, i to u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Jedan smjer nikako nije dovoljan da bi različito raspoređene strukture u dojci dobro opipali, osjetili i zapamtili njihov raspored. Upravo je to razlog zašto svaki dio dojke morate pipati iz što više smjerova kao bi vam svaka struktura došla pod prste iz što više smjerova.

Limfni čvorovi

Pregled je najbolje raditi prilikom kupanja. Kod pregleda pazuha najprije treba podići ruku iznad glave, nasapunati pazuh i potom popipati jagodicama druge ruke. Nakon toga ruku treba spustiti kako bi se opustili mišići i potom jagodicama prstiju opipati ispod mišića i vidjeti ima li novih kvržica za pokazati liječniku. Iscjedak iz dojki Pojava iscjetka može signalizirati ozbiljne bolesti dojke. Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka, i vidjeti ima li kakvog iscjetka. Svaku pojavu iscjetka treba javiti signalizirati liječniku. '' **
________________________________


Avon je zatvorio ružičasti mjesec svojom donacijom od 20.000KN udruzi '' SVE ZA
NJU! '' .






Također, za sve one koji nisu znali, Avon ima dvije sobe u prostoru udruge gdje nastavlja BESPLATNO primati osobe koje se bore s  rakom dojke.


Isto tako ne želim zaboraviti napisati kako je Avon je u Hrvatskoj prikupio više od 3 milijuna kuna za borbu protiv raka dojke i nasilja nad ženama.
Sredstva se prikupljaju kupovinom roza proizvoda ili proizvoda sa znakom beskonačnosti u Avonovom
katalogu, od kojih u fond humanitarne podrške ide sav neto prihod. Redovnim kampanjama buđenja
svijesti i donacijama Avon dio svog uspjeha vraća lokalnoj zajednici, u ciljevima najvažnijim za žene.

Post se malo odužio, ali smatram da o ovome treba itekako pričati.

Za kraj, oni koji žele VIDEO verziju samopregleda dojki možete ga pogledati  OVDJE.

Nemojte zanemarivati svoje grudi i ako vidite neke promijene, pa makar one bile male i neprimjetne, posjetite liječnika. Nije sramota, niti je glupo brinuti se o svome zdravlju.

***




_____________________ 

*Tekst i slika preuzeti sa: http://ordinacija.vecernji.hr/

** Tekst preuzet sa:  https://klokanica.24sata.hr/

You Might Also Like

2 komentari


  1. Trebate li kredit s fiksnom kamatnom stopom od 3%? Ako je tako, obratite nam se putem e-maila: (inforamzanloan@gmail.com) za daljnje postupke.

    Hitna ponuda kredita

    OdgovoriIzbriši

  2. Trebate li kredit s fiksnom kamatnom stopom od 3%? Ako je tako, obratite nam se putem e-maila: (inforamzanloan@gmail.com) za daljnje postupke.

    Hitna ponuda kredita

    OdgovoriIzbriši

Pratitelji